Screen shot 2014-08-11 at 3.15.46 PM  Screen shot 2014-08-11 at 3.17.47 PM

Screen shot 2014-08-11 at 3.18.14 PM

Space Saver

Wednesday, August 13th, 2014

Featured Company: Studiogreener - Location: Brooklyn, NY - Project Type: Residence - Project Name: Saint Johns Place Residence

Photos by Colby Vincent Edwards,

By Brendan Dabkowski

Making the best use of small spaces is a must not only for Manhattan high-rise dwellers but also for those residing in comparable living spaces in Brooklyn. Take for example, the St. Johns Place residence, where Studiogreener design needed to get clever to maximize storage.

“Like most of the apartments in New York City, where reduced footprints and awkward layouts are at the order of the day, the St. Johns Place project posed a commonplace design challenge: to maximize tight spaces by creating much needed new storage,” Joe Franza says on behalf of Studiogreener. With space-saving ideas at the forefront of the design plans, the architecture and design laboratory transformed the dated flat into an open, inviting environment with plenty of nooks and crannies to store goods.

The team started by revamping the layout of the main living areas. For example, the apartment’s once-narrow galley kitchen was stretched into an elongated dining room, reinforcing a visual axis between the U-shaped kitchen at one end and ample living room at the other. The designers also adjusted the lighting to allow for intimacy in large and small spaces alike.

Incorporating storage spaces as both functional and architectural elements drove the project aesthetics the most, Franza says. Many of the final design choices enhance the day-to-day lives of the clients while doubling as unique design elements.

“The client’s favorite element was the highly functional island,” he says. A movable flip-top doubles the counter space, and built-in shelving provides lots of storage, without any additional eyesore. The wine racks were also a big hit. One rack is cleverly concealed on one side of the island, while the second is situated in a “would-be dead space” adjacent to the wall-mounted oven.

Franza says aside from the ample storage, he is most proud of the successful mix of contrasting and complementary materials and textures, which come together to create an elegant and inviting space.


Tagged with: