Lake House Lite - Design Bureau

Lake House Lite

Thursday, May 24th, 2012

For the environmentally sensitive, building a lake house in this day and age is a bit tricky. You don't want to ruin what you're there to enjoy. So, for +HOUSE, situated on a stream-fed pond in Mulmur, Ontario, Superkül Inc Architect went with a sustainable approach in a design that makes a light footprint on the landscape. The architects chose inert cementitious blocks that inhibit the growth of fungi and molds, finished walls with clay plaster that requires no paint, sealed  concrete floors and counters with a soy-based product, and  used untreated silk and hemp fabric for the curtains. The +HOUSE, naturally, features a green roof, heat-mirror triple glazing, solar shading, passive ventilation and daylighting, and a geothermal system. That sounds like a combination of good feeling and good looking to us—as it did to the Ontario Association of Architects which doled out a 2012 Design Excellence award to Superkül.

Tagged with: