William Kaven Architecture

interchange_bannerInterchangeInterchange 186 copyInterchange 188 copy

A Place To Party For All Seasons

Wednesday, February 20th, 2013

FIRM / WILLIAM KAVEN ARCHITECTURE
PRINCIPAL ARCHITECTS / DANIEL KAVEN AND TREVOR WILLIAM LEWIS
PROJECT TYPE / RESIDENTIAL
PHOTOGRAPHER / DANIEL KAVEN

Located in leafy suburbia, the Interchange home has a yard—just not in the front or back of the house like other houses. “The dwelling is organized around a central court,” says architect Daniel Kaven. “As an alternative to dividing the site into the simplistic terms of front yard and backyard, the courtyard becomes the outdoor circulation and destination that unifies all activities.”

Kaven and Lewis designed Interchange around the central space because their client wanted his home to optimize the potential for outdoor living. He also wanted a show-stopping space where he could throw swanky parties at all times of the year. To deliver on his desires, the architects designed a “monolithic firepit” in the middle of the court. When lit, it fills the adjacent living spaces with dramatic flickering light. Turns out this is the client’s favorite part of his new abode. “He can sit with friends and see into all the living spaces of the house at night while having a few cocktails,” Kaven says. Doesn’t sound like a bad end to the day to us.

Tagged with: